Landeveissykkel
Les mer
Føl Friheten av Åpen Vei – Oppdag Vår Landeveissykkel Kolleksjon!
Landeveissykling handler om hastighet, effektivitet, og kjærligheten til åpen vei. Med elite merker som BMC og Merida i vår samling, presenterer vi deg med det fremste innen design og ytelse. Uansett om du er en herre som jakter på den neste kilometerrekorden, eller en dame som ønsker å føle vinden mot ansiktet på en uforstyrret rute, har vi den perfekte landeveissykkelen for deg. La veien bli din lekeplass og oppdag hvor langt din lidenskap kan ta deg med vårt utvalg av landeveissykler.
Landeveissykling for nybegynnere: Alt du trenger å vite for å komme i gang

Landeveissykling er en populær og utfordrende aktivitet som gir deg muligheten til å oppleve naturen på en annen måte, samt å komme i god form. Enten du er nybegynner eller erfaren syklist, er det viktig å ha riktig utstyr og kunnskap for å kunne nyte turen til det fulle. I denne artikkelen vil vi gi deg en guide til hva du bør tenke på når du skal kjøpe landeveissykkel. Vårt mål er å hjelpe deg å komme i gang med landeveissykling slik at du kan få en sikkelig opplevelse under turen.
Hva er en landeveissykkel?
Landeveissykkel er en sykkel som er ment for å tilbringe hele eller mesteparten av tiden på veien. Med noen subtile endringer i materiale og geometri er noen landeveissykler mer egnet for racing, andre for langdistanse eller sykkeltur. En landeveissykkel har en tradisjonell sykkel opplevelse med høyere hastighet på jevnt underlag, lav vekt, høy stivhet og god vibrasjonsdemping. Detaljer som fester for skjermer og bagasjebrett er ikke vanlig på rittsykler, men er noe man ofte finner på mer allsidige komfortracere. Landeveissykler er tradisjonelt utstyrt med tynne dekk og bukkestyre, for å hjelpe deg med å holde høy fart over lange distanser.
Anatomien til landeveissykkelen
RAMME
Rammen er hjertet på enhver sykkel, og sykkelrammer er vanligvis laget av aluminium eller karbonfiber. Tradisjonelle landeveissykkel rammer har gjerne et horisontalt overrør og en kortere setepinne. I dag er en kompakt geometri det vanligste, hvor landeveissykkelen er laget med skrånende overrør og lengre setepinne, noe som gir en lettere og stivere ramme. Det er oftest slik at man står mellom karbon- eller aluminiumsramme. De dyreste landeveissyklene har oftest gaffel som vanligvis er laget av karbon, mens billigere modeller kan bruke en kombinasjon av karbon og aluminium. Karbon er oftest mer behagelig å sykle på. Karbonfiber er meget lett og solid, og gir ofte bedre komfort enn stivere aluminiumsramme på grunn av materialets evne til å dempe mer av slagene fra underlaget. Aluminiumsramme kan også være et godt alternativ for den som ønsker en lavere prisklasse. Det er også viktig å bemerke at en dyr aluminiumssykkel kan være lettere enn en billig karbonsykkel. Her er det viktig å vurdere hva du trenger. Rammer og gafler på landeveissykler er vanligvis designet som et alt-i-ett-system og kombinasjonen av de to blir ofte referert til som et “rammesett”. Foruten rammemateriale til landeveissykkel, er det viktig å vurdere viktige sykkelkomponenter som bremser, kjeder, hjul, styre, setepinner, pedaler, girskifter og utstyr.
BREMSER
Det er mulig å velge mellom felgbremser og skivebremser på landeveissykkel. Den mest grunnleggende forskjellen mellom tradisjonelle felgbremser og skivebremser er hvor bremsekraften påføres. Som navnet antyder - og akkurat som det har blitt gjort i flere tiår - klemmer felgbremsene seg fast på sidene av selve felgen. På denne måten fungerer felgen som en hovedkonstruksjon i hjulet. I motsetning til dette overfører skivebremser bremsekraften til en egen rotor som er mye mindre i diameter og montert direkte på navet. Skivebremser gjør bremsingen sikrere og mer pålitelig. Det viser seg at flere foretrekker å bruke skivebremser når de først skal gå for en landeveissykkel. Grunnen til det er fordi du får følgende fordeler - bedre kontroll, mer ytelse under ugunstige forhold og færre problemer med slange og dekk.
STYRE
Det er så mange typer landeveisstyrer der ute. Hver har sine fordeler og ulemper som kan gi en behagelig eller dårlig sykkelopplevelse. Styret påvirker den generelle håndteringen, stabiliteten og påliteligheten. Bukkestyret er det som beskriver denne sykkelen og tilbyr en rekke stillinger. Det er flere typer styrer å velge mellom. Vanligvis anbefales det å velge samme styrebredde som skulderbredde, men det er også viktig å finne et styre med en utforming man er komfortabel med. Begreper som drop, reach og flare beskriver dybde, lengde og vinkel, og kan hjelpe deg med å finne et styre som passer for deg. Styret har en rett midtseksjon med hver ende buet nedover mot syklisten. Med bukkestyre kan du sykle raskere mens du bruker samme mengde energi som du ville gjort med et flatt styre. Dette er mulig på grunn av den aerodynamiske fordelen du får. Over lange avstander øker energibesparelsen.
HJUL OG DEKK
Landeveishjul trenger ikke å være så kraftige som på terrengsykler, så de har en tendens til å ha færre eiker og lettere felger. Aerodynamikk er viktig, derfor er felgene på landeveissykler noen ganger dypere (dybden refererer til høyden på felgen sett fra siden). Tradisjonelt sett var landeveisfelger veldig smale, men de siste årene har de blitt bredere ettersom forskning viser at den gir bedre aerodynamikk og jevnere rulling. Dekkene er også tynne, men ikke så tynne som de pleide å være, grunnen til det er fordi bredere dekk er mer komfortabelt og ofte raskere i virkeligheten. Racing-dekk har en typisk bredde på 25 mm mens komfortracere ofte kommer med en dekkbredde på 28 mm eller 30 mm.
Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum.
Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum.


Hvorfor bør jeg velge meg en landeveissykkel?
Det er mange gode grunner til å kjøpe seg en landeveissykkel. Her er noen av de viktigste:
Landeveissykler er lette: Den er spesielt designet for å være lett, stiv, ha mindre fjæring, tynnere dekk og tyngre gir. Dette betyr at du kan sykle raskere i forhold til en terrengsykkel.
Landeveissykler gir deg form: Selv om det er sant at terrengsykling aktiverer flere muskelgrupper, er en landeveissykkel noe av det beste for å bygge utholdenhet. Å sykle med vedvarende hastighet i lange perioder er en utmerket kondisjonstrening. Landeveissykler er velegnet for trening og konkurranse. De fleste som kjøper en landeveissykkel har som mål å bli bedre syklister, enten for å konkurrere i ritt eller bare for å holde seg i form.
Landeveissykler er godt for miljøet: Sykling er en miljøvennlig form for transport, og ved å velge en landeveissykkel fremfor en bil bidrar du til å redusere utslipp av klimagasser. Derfor er denne sykkelen en flott alternativ for pendling. Du får faktisk kostnadseffektivitet og trening i et.
Landeveissykler er raske: Landeveissykler er veldig effektive og raske. De har slanke dekk og en geometri som gjør at du kan kjøre fort og ha god kontroll over sykkelen.
Hva er forskjellen på landeveissykkel og hybridsykkel?
Landeveissykkel vs hybridsykkel
Landeveissykler og hybridsykler er to ulike typer sykler som er beregnet på litt forskjellige formål. Generelt sett kan man si at landeveissykler er beregnet på å sykle på asfalt, mens hybridsykler er beregnet på å sykle både på asfalt og i terrenget.
En av de største forskjellene mellom landeveissykler og hybridsykler er sittestillingen. Landeveissykler har vanligvis en mer aggressiv sittestilling, med skarpere håndtak og et lavere sete enn hybridsykler. Dette gir en mer effektiv tråkkekraft, men kan være litt hardere på kroppen over lengre tidsperioder. Hybridsykler har derimot en mer avslappet sittestilling, med høyere sete og mer rettvinklede håndtak. Dette gjør at man sitter mer oppreist og har en litt mer behagelig sittestilling, men gir også litt mindre tråkkekraft.
En annen forskjell mellom landeveissykler og hybridsykler er dekk og rammer. Landeveissykler har vanligvis smalere dekk og mer lettvektsrammer enn hybridsykler. Dette gjør at landeveissykler ofte er litt raskere på asfalt, men de er også mer sårbare for punktering og gir litt mindre demping enn hybridsykler. Hybridsykler har derimot bredere dekk og mer robuste rammer, noe som gjør dem mer egnet for turer i terrenget og gir litt bedre demping enn landeveissykler.
Så, i korte trekk kan man si at landeveissykler er beregnet på å sykle fort på asfalt, mens hybridsykler er beregnet på å sykle både på asfalt og i terrenget og har en mer avslappet sittestilling.
Hvilken landeveissykkel bør jeg kjøpe?
Det kommer avhengig av hva slags formål du ønsker å bruke landeveissykkelen din til. Her er noen forslag til hvilken type landeveissykkel som kan passe for ulike formål:
- Hvis du ønsker å konkurrere i sykkelritt eller bare ønsker å kjøre så fort som mulig, bør du vurdere en rennsykkel. Disse syklene er designet for å være så aerodynamiske og lette som mulig, og har en mer aggressiv sittestilling enn andre typer landeveissykler.
- Hvis du ønsker å sykle på ujevnt underlag, som grusveier og stier, bør du vurdere en gravelsykkel eller aventursykkel. Disse syklene har bredere dekk og mer robuste rammer enn rennsykler, og egner seg godt for turer i terrenget.
- Hvis du ønsker å sykle i byen eller på kortere turer på asfalt, kan en hybridsykkel være et godt valg. Hybridsykler har en mer avslappet sittestilling enn rennsykler, og dekk og rammer som er litt mer robuste.
Skive eller felgbremser til din landeveissykkel?
Til å begynne med ble landeveissykler med skivebremser latterliggjort for å være litt fancy, men nå er skivebremser blitt en standard. Skivebremser gir større bremsekraft og bedre kontroll. Under våte forhold og ved sykling i nedoverbakke er mekaniske og hydrauliske skivebremser spesielt fordelaktige. Skivebremser er også tillatt for bruk i offisielle konkurranser. Vi kan ikke utelukke at felgbremser også har sine fordeler. Disse bremsene har et klassisk utseende, lavere pris og enkelt vedlikehold.
Landeveissykkel pris
Prisen på landeveissykler kan ligge mellom 8.000kr - 30.000kr. Du kan også finne landeveissykler som koster mer enn 100.000kr. Markedet for landeveissykkel er mer komplisert enn det noen gang har vært. Det er mange alternativer for rammematerialer, funksjoner, hjulkonstruksjon og dekkbredde. Med utviklingen av landeveissykelen har du nå en maskin som du kan sykle på veien eller på spor og stier, noe som gir deg flere muligheter for hvor du skal sykle.
Ofte stilte spørsmål
Hvordan sitte riktig på landeveissykkel?
Hvor mye luft trenger en landeveissykkel?
Hvordan gire på landeveissykkel?
Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum.
Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum.